Prawidłowo zaaplikowana hybryda to sposób na zewnętrzne wzmocnienie kruchej płytki. VitaMilk stworzy na nich warstwę odporną na uszkodzenia mechaniczne, ale warto pamiętać również o niebagatelnym wpływie diety. To szczególnie ważne, jeśli zmagamy się z niedoborami odpowiedzialnymi za łamliwe paznokcie. Czego brakuje w menu? Jak bilansować codzienne posiłki i co włączyć do jadłospisu, by zadziałać naprawczo od wewnątrz?
Przede wszystkim produkty wysokobiałkowe, ponieważ białko jest głównym budulcem paznokci. Aby były piękne i mocne, w dobrze zbilansowanym jadłospisie nie może zabraknąć nasion roślin strączkowych, jaj, chudego nabiału, tofu, kasz czy dobrej jakości, chudego mięsa. Wraz z pożywieniem należy dostarczać sobie minerały oraz witaminy.
Łamliwe paznokcie wzmocnią produkty bogate w wapń (mleko, sery żółte), żelazo (wątróbka, natka pietruszki, buraki, szpinak, brokuły, jarmuż) czy magnez (banany, gorzka czekolada, orzechy). W odbudowaniu płytki pomogą także witaminy z grupy B, witamina A oraz witamina C, która jest silnym antyoksydantem.
Dieta na piękne, mocne paznokcie powinna być zatem bogata w różnego rodzaju warzywa i owoce, węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony), białko i nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z oliwy, olejów tłoczonych na zimno, awokado czy orzechów. Zatem – od zewnątrz baza hybrydowa VitaMilk NaiLac, od wewnątrz – pyszny, urozmaicony jadłospis dla zdrowych paznokci.
Komentarze (0)